Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Windows Dostepny Mniejszy Ram

ram problem windows

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

Offline #21 Oxide

Oxide

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 1131
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5521 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 11 marzec 2015 - 07:16

ta plyta obsluguje max 32 GB i ma 4 sloty. Wiec kazdy slot obsluzy kosc 8 GB.



Offline #22 Tzymische

Tzymische

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 307
  • PipPipPipPip
  • 2061 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 08:22

Oxide => pobieznie czytam - ale z doswiadczenia wiem ze wole zapytac. Odpowiedzail ze zrobil to git

 

Autorze => Wejdz w advanced konfiguracje - potem North Bridge - I tam masz memory options - w srodku powinno byc memory hole remapping enabled/disabled.

nie wiem czy na tej plycie to jest defaultowo wlaczone czy wylaczoen - ale sprawdz co tam masz I wlacz przeciwna :)


Użytkownik Tzymische edytował ten post 11 marzec 2015 - 08:24


Offline #23 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 11 marzec 2015 - 09:54

zrobiłem nie pomogło ale coś dziwnego zauważyłem bo pokazuje ze mam 1151hz zamiast 1600 hmm

zastanawiam sie czy nie jest uwalona grafika i zabiera pamięć nie mam pewności az tak sie nie znam ale na chłopski rozum...

no i te zawiesie "frozen" może to właśnie przez grafikę?  ona tez ma pamięć może sa uwalone...

sprawdzeń z inna grafą...



[beeep] zmieniłem grafikę dalej to samo mniejszy ram


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #24 Tzymische

Tzymische

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 307
  • PipPipPipPip
  • 2061 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 13:59

ciezko wyczuc teraz bez sprawdzenia wszystkich czesci. Sproboj moze wyciagnac wszystkie kosci pamieci - wkladac po jednej czy parami I zobacz czy I jak to wplywa na cala sytuacje pamieci w twoim systemie?



Offline #25 wielebny

wielebny

    Far far away

  • Banned
  • 447
  • 2011 postów
  • Płeć:Nie ustawione

Napisano 11 marzec 2015 - 14:10

Moze nie doczytalem ale wez te kostki do kompa syna i sprawdz  tam. Sprawdz to co ci podeslalem w linku. Jesli chcesz wyeliminowac problem z ramem to wsadzaj kazdy po kolei i sprawdzaj jakims programem - jeden po drugim ale nie wszystkie na raz.

Byc moze to karta ale jak karta u syna w kompie jest ok to powinny byc odczytane w calosci. Byc moze karta bierze nawet polowe pamieci przydzielonej. byc moze plik stronicowania jest za duzy. W ciul jest mozliwosci.

 

Tzymische

Juz to robil chyba. W pierwszym poscie bylo.


Użytkownik wielebny edytował ten post 11 marzec 2015 - 14:15

Dołączona grafika

Offline #26 sebciu0

sebciu0

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 5
  • Pip
  • 147 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 18:53

Jedno pytanko jaki procesor masz włożony?

A no i drugie :) Zasilacz?


Potrzebujesz serwisu komputerowego na terenie co. Kildare: www.pcdoconcall.com

Offline #27 Oxide

Oxide

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 1131
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5521 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 11 marzec 2015 - 18:56

Jedno pytanko jaki procesor masz włożony?

 

 

wystarczy spojrzec na printscreena w pierwszym poscie ;)



Offline #28 emanuel

emanuel

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 21
  • Pip
  • 122 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 18:59

ktory windows 32 czy 64 bit?



Offline #29 sebciu0

sebciu0

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 5
  • Pip
  • 147 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 19:15

jak się zalogowałem to zauważyłem :) Dzięki.

Na 90% jest wadliwa pamięć lub slot pamięci.

Tak jak poprzednicy zobacz na jakimś livecd: Knoppix lup podobne, czy pokazuje podobnie.


Użytkownik sebciu0 edytował ten post 11 marzec 2015 - 19:32

Potrzebujesz serwisu komputerowego na terenie co. Kildare: www.pcdoconcall.com

Offline #30 Oxide

Oxide

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 1131
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5521 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 11 marzec 2015 - 20:13

ktory windows 32 czy 64 bit?

 

a poczytaj to wyczytasz ;)



Offline #31 dioni

dioni

    bachus

  • Użytkownik forum
  • 591
  • PipPipPipPip
  • 1755 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 11 marzec 2015 - 20:25

Nadal nie rozumiem, czemu nie odpaliłeś jakiego LiveCD/USB z Linuksem, żeby zobaczyć ile RAM 'widzi' (jakiś Ubuntu 64bit, czy podobny). Jak ten zobaczy 16GB - Windows. Jak 8GB, to coś namotałeś (procesor przetaktowany?).


Dominik (bachus)

Offline #32 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 11 marzec 2015 - 23:27

ubuntu pokazuje 7.7 GiB pamieci

 

 

Załączony plik  Zrzut ekranu z 2015-03-11 23:27:04.png   593,71 KB   7 Ilość pobrań


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #33 bravo13

bravo13

    Częsty gość

  • Użytkownik forum
  • 158
  • PipPip
  • 492 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 23:45

ubuntu pokazuje 7.7 GiB pamieci

 

 

attachicon.gifZrzut ekranu z 2015-03-11 23:27:04.png

a sprawdzałeś w terminalu dla pewności ? , albo kości się nie sparowały albo uszkodzone , albo mob , albo procek przekrękręcony , odłanczaj po kolei kości parami jak w pierwszej parze pokaże tak samo sprawdz drugą parę w tym samym slocie jak dziala to porzednie sloty uszkodzone jak nie dziala to kosci



sudo lshw

i poka co wyszło


Użytkownik bravo13 edytował ten post 11 marzec 2015 - 23:36


Offline #34 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 11 marzec 2015 - 23:57

mam 4 kości takie same i tak jak pisałem jak wloże w pierwsze dwa sloty czyli niebieski i czarny to widzi 8g następny slot widzi 12 dostepne 6 , następny 16 dostępne 7.9 ale w biosie widzi 8g teraz zgłupiałem juz do konca :(

aaa jeszcze jedno to działało i było ok nic nie podkręcałem nic nie grzebałem nagle mam zawiesie "frozen" i mniej ramu :(


Użytkownik FORMAE edytował ten post 12 marzec 2015 - 00:08

Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #35 bravo13

bravo13

    Częsty gość

  • Użytkownik forum
  • 158
  • PipPip
  • 492 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 00:12

mam 4 kości takie same i tak jak pisałem jak wloże w pierwsze dwa sloty czyli niebieski i czarny to widzi 8g następny slot widzi 12 dostepne 6 , następny 16 dostępne 7.9 ale w biosie widzi 8g teraz zgłupiałem juz do konca :(

aaa jeszcze jedno to działało i było ok nic nie podkręcałem nic nie grzebałem nagle mam zawiesie "frozen" i mniej ramu :(

a jak to wszystko połączone "tasiemkami" na piny"" czy wszystko na ścieżkach w płycie , mam na myśli kontakt z mob



Offline #36 emanuel

emanuel

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 21
  • Pip
  • 122 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 04:37

ups, masz racje, czytac trzeba nie przegladac :)



Mysle ze odpowiedz znajdziesz w instrukcji plyty dolaczonej do pudelka, napisz jeszcze co sie dzieje po wcisnieciu przycisku MemOK?



Offline #37 Oxide

Oxide

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 1131
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5521 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 12 marzec 2015 - 07:40

a jak to wszystko połączone "tasiemkami" na piny"" czy wszystko na ścieżkach w płycie , mam na myśli kontakt z mob

 

czy widziales w jakiejs plycie glownej pamiec RAM podlaczona tasmami na piny ????

 

Skoro bylo OK to albo pamiec albo plyta padla.


Użytkownik Oxide edytował ten post 12 marzec 2015 - 07:42


Offline #38 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 12 marzec 2015 - 08:14

a jak to wszystko połączone "tasiemkami" na piny"" czy wszystko na ścieżkach w płycie , mam na myśli kontakt z mob

płyta  ma sloty bez tasiemek


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #39 Tzymische

Tzymische

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 307
  • PipPipPipPip
  • 2061 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:34

czekaj czekaj :) - znaczy bylow szystko ok az nagle [beeep]nelo?



Offline #40 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 12 marzec 2015 - 08:50

ups, masz racje, czytac trzeba nie przegladac :)



Mysle ze odpowiedz znajdziesz w instrukcji plyty dolaczonej do pudelka, napisz jeszcze co sie dzieje po wcisnieciu przycisku MemOK?

MemOK

na wyłączonej płycie nic sie nie dzieje

podczas restartu miga czerwona leda

przy odpalonym kompie nic sie nie dzieje



czekaj czekaj :) - znaczy bylow szystko ok az nagle [beeep]nelo?

 

dokładnie tak



gdzieś wyczytałem że trzeba zaznaczyć w biosie dual ram ale ni huhu nie mogę tego znaleźć w tym [beeep]m UEFI

edit

fajny ten Ubuntu tylko te polecenia sa dziwne


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej





Również z tagiem ram, problem, windows

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.