Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Windows Dostepny Mniejszy Ram

ram problem windows

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

Offline #1 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 10 marzec 2015 - 01:25

siemka po 3 dniach już się poddałem dlatego proszę was o pomoc ale od poczatku

 

po instalacji widowsa 7 64 bity system pokazuje mi 16gb (dostępne 7.9) pamięć ddr3 4x4 1600

płyta główna M5A97evo r2.0

 

Załączony plik  widows info1.jpg   53,7 KB   19 Ilość pobrań

 

robiłem juz prawie wszystko

ponowna instalacja systemu

przekładałem ram w slotach

i tu ciekawostka pojedyncze kości pokazuje ze jest 4gb na każdej po kolei w pierwszym slocie

z drugim 8gb ale już z trzecim 12gb dostępny 4.3 na czterech slotach tak jak widać

opcja msconfig tez nic nie pomogła

  1. , wpisz msconfig w polu Wyszukaj programy i pliki, a następnie kliknij pozycję msconfig na liście Programy.
  2. W oknie Konfiguracja systemu na karcie Rozruch kliknij przycisk Opcje zaawansowane.
  3. Kliknij, aby wyczyścić pole wyboru Maksymalna pamięć, a następnie kliknij przycisk OK.
  4. Ponownie uruchom komputer.

monitor zasobów

 

Załączony plik  monitor zasobów1.jpg   109,95 KB   19 Ilość pobrań

 

 

w biosie UEFI pokazuje 4x4 możliwe ze tam coś jest wyłączone czytałem ze trzeba enable REMAP ale nie mogę tego znaleźć 

qrcze tak sie zastanawiam czy płyta nie uszkodzona hmmmm



aktualizacja biosu nic nie pomogła

diagnostyka pamięci ram nie wykryła problemów :(

 

biosa mam takiego 


Użytkownik FORMAE edytował ten post 10 marzec 2015 - 01:37

Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #2 Oxide

Oxide

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 1131
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5519 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 10 marzec 2015 - 07:16

Jaka masz karte graficzna ? Sprawdzales jej ustawienia ?? Mozliwe ze ona przypisuje sobie polowe pamieci RAM dla siebie.



Offline #3 dioni

dioni

    bachus

  • Użytkownik forum
  • 591
  • PipPipPipPip
  • 1755 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 marzec 2015 - 09:56

Jaka wersja Windowsa? Home Basic ma ograniczenie do 8GB.


Dominik (bachus)

Offline #4 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 10 marzec 2015 - 12:17

Jaka masz karte graficzna ? Sprawdzales jej ustawienia ?? Mozliwe ze ona przypisuje sobie polowe pamieci RAM dla siebie.

amd hd 7900 series gdzie to sprawdzić?



Jaka wersja Windowsa? Home Basic ma ograniczenie do 8GB.

windows 7 ultimate 64bit



w grafice opcje informacje o systemie mam coś takiego

 

Załączony plik  z grafiki.jpg   217,22 KB   16 Ilość pobrań

 

opcje wydajności

 

 

Załączony plik  wydajnosc.jpg   181,5 KB   16 Ilość pobrań



tak sie zastanawiam bo przy pierwszej instalacji instalowałem wszystko jak leci do płyty i tam jest  "all suite II" miedzy innymi był program do podkręcania ) dałem na ultra może to to spowodowało ten problem z tym ze od tego czasu był stawiany nowy system nowy bios nawet go resetowałem qrcze no nie wiem wydaj mi sie ze to trzeba ogarnąć w tym [beeep]m UEFI ale tego nie ogarniam


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #5 wielebny

wielebny

    Far far away

  • Banned
  • 447
  • 2011 postów
  • Płeć:Nie ustawione

Napisano 10 marzec 2015 - 13:36

Prawodpodobnie RAMY sie 'gryzą'. Plyta jakby byla walnieta to nie odpalilbys kompa. zmien kosci na inne. Najlepiej tej samej firmy. Mieszanie kostek czasami daje takie efekty ale nie twierdze ze to jest powod Twoich problemow. Szklanej kuli nie mam ale na pierwszy rzut wziolbym zmiane ramu z punktu. Mialem 2 x taki problem podobny.


Użytkownik wielebny edytował ten post 10 marzec 2015 - 13:50

Dołączona grafika

Offline #6 Oxide

Oxide

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 1131
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5519 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 10 marzec 2015 - 13:51

 Ja mam np. Viste 64 bit na lapku i pokazuje w menadzerze urzadzen 4gb ram a w menadzerze zadan 3gb ??? Gdzie tu logika, sa dwie kosci po 2gb ;)


Użytkownik Oxide edytował ten post 10 marzec 2015 - 14:01


Offline #7 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 10 marzec 2015 - 14:11

Prawodpodobnie RAMY sie 'gryzą'. Plyta jakby byla walnieta to nie odpalilbys kompa. zmien kosci na inne. Najlepiej tej samej firmy. Mieszanie kostek czasami daje takie efekty ale nie twierdze ze to jest powod Twoich problemow. Szklanej kuli nie mam ale na pierwszy rzut wziolbym zmiane ramu z punktu. Mialem 2 x taki problem podobny.

tylko ze na ramach od syna tez pokazuje mniej on ma 3x4gb i pokazywało 12 dostępnych chyba 6

wydaje mi sie ze cos w biosie trzeba ustawić ale kurcze nie ogarniam tego UEFI


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #8 Tzymische

Tzymische

    Działacz

  • Użytkownik forum
  • 307
  • PipPipPipPip
  • 2061 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 14:15

poszukaj update do Biosu - mialem cos podobnego w Asusie P7P - nie bylo wogole mozliwosci wlaczenia memory remapping - dopiero update - zmiana ustawien pomoglo.

Ta twoja plyta to tez jakis crapsus - wiec moze to samo? Zobacz czy jest jakas nowa wersja BIOS



Offline #9 Oxide

Oxide

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 1131
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5519 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 10 marzec 2015 - 14:18

wez na probe zassaj testowa wersje win 10 i zainstaluj nawet na jakims starym dysku, zobaczysz czy dobrze wykryje ram.



poszukaj update do Biosu - mialem cos podobnego w Asusie P7P - nie bylo wogole mozliwosci wlaczenia memory remapping - dopiero update - zmiana ustawien pomoglo.

Ta twoja plyta to tez jakis crapsus - wiec moze to samo? Zobacz czy jest jakas nowa wersja BIOS

 

 

Czytasz to co autor pisze, przeciez w 1 poscie napisal ze wgral najnowszy bios i dalej to samo.



Offline #10 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 10 marzec 2015 - 14:51

poszukaj update do Biosu - mialem cos podobnego w Asusie P7P - nie bylo wogole mozliwosci wlaczenia memory remapping - dopiero update - zmiana ustawien pomoglo.

Ta twoja plyta to tez jakis crapsus - wiec moze to samo? Zobacz czy jest jakas nowa wersja BIOSbios  zaktualizowany i zresetowany

bios zaktualizowany i zresetowany



wez na probe zassaj testowa wersje win 10 i zainstaluj nawet na jakims starym dysku, zobaczysz czy dobrze wykryje ram.



 

 

Czytasz to co autor pisze, przeciez w 1 poscie napisal ze wgral najnowszy bios i dalej to samo.

myślisz ze to wina windowsa?


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #11 wielebny

wielebny

    Far far away

  • Banned
  • 447
  • 2011 postów
  • Płeć:Nie ustawione

Napisano 10 marzec 2015 - 15:06

Zainstaluj jakiegos starszego widowsa.


Dołączona grafika

Offline #12 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 10 marzec 2015 - 15:22

tylko starsze windy nie obsługują tyle pamięci... chyba



tak myślę a jak by wgrać starszego biosa i po tem jeszcze raz go uaktualnić?


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #13 dioni

dioni

    bachus

  • Użytkownik forum
  • 591
  • PipPipPipPip
  • 1755 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 marzec 2015 - 16:56

Uruchom (DVD, czy pendrive) dowolny system (liveCD) Linuksowy (Ubuntu, czy podobny) i zobacz ile pokazuje RAM; inna możliwość, pobierz memtest86 (czy coś z dostępnym memtest86 z płyty uruchomieniowej - np. Hirens) i zobacz co się dzieje z tym RAMem (najpierw wyklucz problem programowy).


Dominik (bachus)

Offline #14 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 10 marzec 2015 - 17:09

instalacja starszego biosu i zainstalowanie na nowo aktualnego nic nie pomogła

sprawdzę jeszcze memtest86


Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #15 bravo13

bravo13

    Częsty gość

  • Użytkownik forum
  • 158
  • PipPip
  • 492 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 19:40

instalacja starszego biosu i zainstalowanie na nowo aktualnego nic nie pomogła

sprawdzę jeszcze memtest86

nie czytalem calego wątku , próbowałeś zmienic uefi na csn , w biosie musisz najpierw zmienic w opcjach security uefi na distabled albo enabled potem w zawansowanych da sie zmienic na csn



Offline #16 Oxide

Oxide

    Guru

  • Użytkownik forum
  • 1131
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5519 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:Dublin

Napisano 10 marzec 2015 - 20:50

bios zaktualizowany i zresetowany



myślisz ze to wina windowsa?

 

wszystko mozliwe, jesli oryginal to powinno byc ok, jesli pirat to diabli wiedza co tam namieszane i dodane do instalki, w kazdym razie warto sprawdzic i to wykluczyc. Po prostu zainstaluj czysta 10 czy tam jakas 8, nic wiecej nie instaluj, zadnych sterownikow itp i zobacz ile ramu pokaze.


Użytkownik Oxide edytował ten post 10 marzec 2015 - 20:53


Offline #17 bravo13

bravo13

    Częsty gość

  • Użytkownik forum
  • 158
  • PipPip
  • 492 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 21:44

wszystko mozliwe, jesli oryginal to powinno byc ok, jesli pirat to diabli wiedza co tam namieszane i dodane do instalki, w kazdym razie warto sprawdzic i to wykluczyc. Po prostu zainstaluj czysta 10 czy tam jakas 8, nic wiecej nie instaluj, zadnych sterownikow itp i zobacz ile ramu pokaze.

albo "sudo su free -h

i wszstko pokaze tylko to w mincie musiał byś zrobic bootowalngo usb i odpalic z usb i zobaczysz wszystko 


Użytkownik bravo13 edytował ten post 10 marzec 2015 - 22:11


Offline #18 volitic

volitic

    Nowicjusz

  • Użytkownik forum
  • 0
  • Pip
  • 2 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 10 marzec 2015 - 23:38

jakiej czsetotliwosci masz kosci ? 



Offline #19 FORMAE

FORMAE

    Ananke

  • Użytkownik forum
  • 1083
  • PipPipPipPipPip
  • 4560 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miejscowość:co. Dublin
  • Zainteresowania:wiele

Napisano 11 marzec 2015 - 03:12

1600



teraz to mi sie komp podczas gry lub obciążenia  zwiesza!!! wrrr

ale tak totalnie efekt frozen!!! [beeep]!!!


Użytkownik FORMAE edytował ten post 11 marzec 2015 - 03:13

Człowiek rzadko myli się dwa razy
...na ogół trzy lub więcej

Offline #20 wielebny

wielebny

    Far far away

  • Banned
  • 447
  • 2011 postów
  • Płeć:Nie ustawione

Napisano 11 marzec 2015 - 04:09

Byc moze ta plyta nie widzi wiecej jak 2gb na pojedynczy slot. Sprawdz manuala plyty

Mozesz jeszcze aktywowac Extreme Memory Profile w biosie (xmp)

http://www.anandtech...ng-on-haswell/2
Dołączona grafika





Również z tagiem ram, problem, windows

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.